Ryby i owoce morza

W naszej codziennej diecie najczęściej króluje mięso. A co z rybami? Powinny pojawić się na naszym stole przynajmniej 2-3 posiłków w tygodniu. Ryby to pełnowartościowe białko, sole mineralne a także witaminy.

 

Ryba w pigułce

Mięso ryb jest źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera w sobie: cynk, fosfor, selen, jod, potas, wapń, magnez. W chudych rybach znajdziemy witaminy z grupy B natomiast tłuste ryby dostarczą witaminę D. Tłuszcz rybi zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe typuomega-3.

 

Ryba na zdrowie

Spożywanie mięsa ryb wpływa dobroczynnie na nasz organizm. Przede wszystkim wzmacnia serce i układ odpornościowy a także dba o naszą figurę ponieważ jest cztery razy mniej kaloryczne od np.szybki wieprzowej.

 

Na stole

Najpopularniejsze ryby w nemu to: makrela, sardynka, śledź, tuńczyk, łosoś, halibut, węgorz. Ryby powinniśmy jeść w dowolnej postaci, zarówno duszone na parze ale też wędzone czy grillowane. Świetnym dodatkiem są warzywa.