Ryby i owoce morza
W naszej codziennej diecie najczęściej króluje mięso. A co z rybami? Powinny pojawić się na naszym stole przynajmniej 2-3 posiłków w tygodniu. Ryby to pełnowartościowe białko, sole mineralne a także witaminy.
Ryba w pigułce
Mięso ryb jest źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera w sobie: cynk, fosfor, selen, jod, potas, wapń, magnez. W chudych rybach znajdziemy witaminy z grupy B natomiast tłuste ryby dostarczą witaminę D. Tłuszcz rybi zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe typuomega-3.
Ryba na zdrowie
Spożywanie mięsa ryb wpływa dobroczynnie na nasz organizm. Przede wszystkim wzmacnia serce i układ odpornościowy a także dba o naszą figurę ponieważ jest cztery razy mniej kaloryczne od np.szybki wieprzowej.
Na stole
Najpopularniejsze ryby w nemu to: makrela, sardynka, śledź, tuńczyk, łosoś, halibut, węgorz. Ryby powinniśmy jeść w dowolnej postaci, zarówno duszone na parze ale też wędzone czy grillowane. Świetnym dodatkiem są warzywa.